wtorek, 30 grudnia 2014

Masło migdałowe

Czyli po prostu masło orzechowe z migdałów. Banalne do wykonania jeśli tylko mamy blender i trochę cierpliwości. Ja zrobiłam niewielką porcję ze 

100 g migdałów, 
1/4 łyżeczki soli, 
1 łyżki oleju 
1 łyżki syropu z agawy 

Migdały należny długo mielić same, zeskrobując co jakiś czas ze ścianek migdałową masę. Gdy masa nabierze konsystencji pasty dodajemy łyżkę oleju, aby była bardziej płynna i na koniec dodajemy sól i syrop z agawy. Jeśli migdały są świeże i nie za bardzo wysuszone to możemy pominąć dodawanie oleju. Moje niestety były suche, więc olej był niezbędny. Oczywiście masło możemy zrobić z dowolnego gatunku orzechów i zawsze będzie smakowało wspaniale, jako pasta np. do tostów czy dodatek do sosów lub deserów.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz