wtorek, 22 kwietnia 2014

Tarta creme brulee

Po upieczeniu Pavlovej zostały mi 4 żółtka, więc postanowiłam upiec tartę creme brulee. 
Ciasto zabierałam do rodziców na Święta Wielkanocne dlatego też postanowiłam pominąć karmelizowanie cukru i ozdobiłam ciasto świątecznie. 
Ciasto było bardzo dobre choć pewnie wiele starciło z powodu braku cukrowej skorupki, która jest jego głównym punktem programu.


Składniki
Ciasto kruche

250g mąki pszennej
50g cukru
125g masła lub margaryny
1 jajko

Nadzienie

400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100ml mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
50g cukru

Dodatkowo
brązowy cukier do skarmelizowania

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę najlepiej z wyciąganym dnem (o średnicy 24 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciastem wykleić formę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w temperaturze 180°C do zarumienienia się ciasta. Ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Brzegi ciasta wykleić wysoko gdyż masa jajeczna jest bardzo płynna.
Zmniejszyć temperaturę do 150°C.
Przygotować nadzienie. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką, nie ubijać. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Masę przelać powoli na podpieczone ciasto. Piec ok. 50- 60 min., aż wierzch się zetnie.Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto do lodówki na parę godz, a najlepiej na noc.
Schłodzony krem posypać brązowym cukrem. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika lub w piekarniku na grillu.
Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).

2 komentarze:

  1. Proszę,proszę ktoś tu ma zdolności kulinarne i do tego wszystko tak pięknie i apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję dziękuję, dojrzewam do cukiernictwa :)

      Usuń