wtorek, 1 lipca 2014

Kuchnia sycylijska

Po powrocie z Sycylii cały czas zostaję pod wielkim wrażeniem tamtejszej kuchni. Takich smaków nie doznałam nigdzie. Warto odwiedzić Sycylię z powodu jakim jest kuchnia, a może nade wszystko dlatego. Największy wpływ na kuchnię tego regionu mieli Arabowie, Grecy, Hiszpanie i Normanowie. Wyspa słynie z kaparów, ryb takich jak tuńczyk, miecznik, sardele i anchois. Bardzo charakterystycznym sycylijskim daniem są arancini – smażone w głębokim tłuszczu kulki z ryżu nadziewane farszem. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli. Typową potrawą regionu jest także Caponata – ciepła sałatka z pieczonych bakłażanów, selera, papryki, kaparów, kalafiora, orzeszków pini, rodzynek i migdałów z słodkim octem. Poza tym wspaniałe są makarony, pizze, bruschetty. 
Wśród całych tych wspaniałości prym wiodą jednak desery. Do najsłynniejszych należą frutta martorana czyli kolorowe owoce i warzywa wyrzeźbione z masy migdałowej. Sycylijczycy zajadają się pysznymi lodami i sorbetami. Ulubionym deserem jest granita mająca postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją lody lub sorbet, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych. Bardzo nietypową kanapką jest brioche con gelato, czyli bułka z lodami. Jest to słodka bułka maślana, najlepiej drożdżowa typu brioszka lub chałka nadziana lodami i często bitą śmietana. W każdej cukierni znajdziecie cannolo czyli rurki wypełnione kremem z ricottą oraz cassate - tradycyjne ciasto sycylijskie, z nadzieniem z oslodzonej ricotty i biszkoptu, pokryte marcepanem i lukrem i ozdobione owocami kandyzowanymi. 

owoce morza

frutta martorana

sycylijskie lody

bruschetta z pomidorami, grzybami i oliwkami

pizza bufalina

espresso z cannoli

sycylijskie cannolo

arancini


1 komentarz: