niedziela, 6 listopada 2016

Pyszne wegetariańskie muffiny z cukinii

Puszyste i lekkie takie są własnie te muffinki z cukinii. Szybkie do wykonania i po prostu pyszne. Spróbujcie!



Składniki:
cukinia
2 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
dwie łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz




Sposób wykonania

Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinię odciskamy np. na sicie. Do cukinii dodajemy żółtka, mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i przyprawy. Białka ubijamy i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek lub do papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. 
Po upieczeniu muffiny warto nieco przestudzić, dzięki czemu będzie je łatwiej wyciągać z foremek. Ja podaję z tzatzikami.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Brzmi zdrowo i apetycznie! Chętnie wypróbuję ten przepis i podzielę się efektami!

    OdpowiedzUsuń