sobota, 15 lutego 2014

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z plackami ziemniaczanymi hash browns

 Dziś na obiad pulpety z plackami ziemniaczanymi z kuchni Lidla.
To było naprawdę pyszne!
Dziękujemy Ci mamo :)

 
 

Pulpety
1 kg mięsa mielonego, wołowego
50-100 g bułki tartej (ilość bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne jest mięso)
1 jajo, umyte i roztrzepane
3-4 łyżki świeżego, posiekanego tymianku (tylko liście), umytego
sól
mielony biały pieprz
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych, wraz z sosem
2 duże lub 4 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę
3 1/2-4 łyżki masła orzechowego smooth
szczypta mielonej ostrej papryki
niewielka ilość oliwy z oliwek

Hash brown
6 ziemniaków, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
3-4 posiekane ząbki czosnku
2 małe lub 1 duże jajo
sól
mielony biały pieprz
ok. 2 łyżek mąki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, umytej
niewielka ilość masła
niewielka ilość oliwy z oliwek
niewielka ilość świeżej pietruszki do dekoracji 


Przygotowanie 
Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą (ok. 50 g, ilość bułki tartej zależy od tego, jak wilgotne mamy mięso) oraz mielony biały pieprz. Listki tymianku odrywamy od gałązek, siekamy i przekładamy do miski z mięsem. Następnie dodajemy roztrzepane jajo, sól i ponownie mieszamy całość za pomocą dłoni. Mieszamy. Na talerz wylewamy oliwę z oliwek. Za pomocą dłoni formujemy pulpety, przekładamy je na talerz.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy pulpety, z obu stron, przez mniej więcej 2-3 minuty (aby zapobiec przywieraniu pulpetów, na samym początku smażenia poruszamy garnkiem tak, by tłuszcz równomiernie rozłożył się na mięsie). Przesmażone, ale jeszcze surowe w środku pulpety przekładamy na talerz.

Z garnka odlewamy 3/4 tłuszczu. Na pozostałym w garnku tłuszczu smażymy cebulę (przez mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając), następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia masła. Gdy sos zbyt mocno się zredukuje, możemy dodać niewielką ilość wody.

Do garnka z sosem dodajemy przesmażone wcześniej pulpety i całość delikatnie mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy mniej więcej 20-25 minut, często mieszając. 

Hash browns
Starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki płuczemy kilkakrotnie i osuszamy za pomocą ściereczki. Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku, rozbełtane jajo, sól, mielony biały pieprz oraz mąkę. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (2-3 łyżki) i dodajemy do całości. Mieszamy. Doprawiamy ponownie solą i mielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, do rozgrzanej oliwy z oliwek dodajemy niewielką ilość masła. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy hash browns z obu stron. Usmażone hash browns przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz, następnie wstawiamy do wcześniej nagrzanego i wyłączonego piekarnika (tylko w celu utrzymania temperatury).

Pulpety wykładamy na talerz (bez sosu). Do sosu dodajemy jeszcze trochę wody, 1 1/2-2 łyżki masła orzechowego, doprawiamy białym pieprzem, ostrą papryką, solą, niewielką ilością tymianku. Mieszamy. Pulpety polewamy sosem, dekorujemy listkami tymianku. Podajemy z hash browns udekorowanymi natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz