piątek, 20 czerwca 2014

Racuchy z truskawkami w glazurze

Uwielbiam racuchy drożdżowe z polewą truskawkową i dziś postanowiłam usmażyć kilka na obiad. Zamiast koktajlu truskawkowego czy też polewy truskawkowej podałam truskawki w całości. Lekko je zagotowałam z łyżką cukru, a następnie zagęściłam łyżeczką mąki ziemniaczanej. Racuchy wyszły pulchne i pyszne, posypałam je cukrem pudrem i polałam gęstymi, błyszczącymi truskawkami. Rewelacyjny letni obiad !

Składniki na dwie osoby:

250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
3/4 szklanki letniego mleka
1 jajko


Mąkę należy przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/3 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ale też nie może być za gęste.. Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).











2 komentarze: