wtorek, 4 lutego 2014

Chleb żytni

Mieszanka na chleb żytni - Młyny Gdańskie




Jakiś czas temu dostrzegłam na sklepowych półkach mieszanki chlebowe, które bardzo mnie ciekawiły. 
Bo czy jest coś lepszego niż gorący chleb z masłem własnego wypieku? 
Taki chlebek śnił mi się po nocach, był tylko jeden problem - upieczenie chleba jest bardzo pracochłonne :)
Chcąc sobie pomóc i spełnić swoje marzenie zakupiłam mieszankę na chleb żytni składającą się z wysokogatunkowych mąk i suchego zakwasu chlebowego. 
Aby nie pokleić sobie łapek wymieszałam połowę mieszanki z wodą i drożdżami mikserem. 
Po wyrośnięciu i 45 minutach pieczenia chlebek był gotowy do spożycia.
Warto było czekać! 
Chleb był idealny, miał grubą, chrupiącą i złocistą skórkę i był pyszny! 
Mimo pokusie zjedzenia go od razu przetrwał 3 dni cały czas zachowując swoją świeżość i smak.

4 komentarze:

  1. A ile taka mieszanka kosztuje? Wprawdzie mam dwie lewe ręce do wypieków, ale chyba spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mieszanka żytnia kosztowała 3,79 w Tesco, do tego należy doliczyć drożdże 1 zł - wyjdą z tego 2 bochenki 30 cm blaszka. Idę piec drugi bochen. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda apetycznie...własny wypiek smakuje znacznie lepiej, niż te wszystkie chleby oferowane nam w marketach... wiem coś o tym bo sama też piekę go w domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) dziś kupiłam z Polskich Młynów - chleb domowy z ziarnami słonecznika, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jak mówisz na pewno będzie lepszy od kupnego :) pozdrawiam

      Usuń